HTML

Keményebb keverék

Minden, amit a Forma 1-ről gondolok. Struktúra, logika és rendszer nélkül.

Friss topikok

  • : Na, blogmotor megviccelt, szóval azt akartam mondani, hogy más csapatoknál ez a teljesítmény, amit... (2010.04.18. 20:34) Ferrari bungee jump - a kötelet odakötötte valaki, gyerekek?
  • frontember76: @v.r.a.i.k.k.i: én remek pilótának tartom, és nagyot nőtt a szememben az elmúlt években, de össz... (2010.03.30. 22:48) ausztrál rákkendroll
  • raikkicsávó: Gratulálok az írásodhoz ! Jók a meglátásaid! Az FIA olyan ismerősen működik: fejetlenség,kiskapuk... (2010.03.22. 09:22) FIA - már megint mi ez az egész?
  • tfefe: Szia Fronti! A lényeggel egyet értek. Én is azok közé tartozom, akik szerint várni kell még mit h... (2010.03.17. 17:41) Recept dögunalom ellen
  • Hugo Stiglitz: USF1 hivatalosan is bedobta a törülközőt... (lásd autosporton), gondoltam megemlítem Amúgy nagyon... (2010.03.02. 23:02) Új csapatok - ez valami vicc?

2010.04.04. 22:53 frontember76

Ferrari bungee jump - a kötelet odakötötte valaki, gyerekek?

Szó ami szó, abban igaza van Domenicalinak, hogy a Ferrari jól döntött, amikor leállította az F60-as fejlesztését tavaly nyáron. Ahogy az összes elemzőnek, szakírónak, és kommentelő rajongónak is igaza volt már tavaly ősszel abban, hogy egy igazi bungee jump-ra készül a Ferrari. Élete legrosszabb szezonkezdésével megkezdett, Massa balesetével folytatott, majd Kimi kirúgásával, és Sumi elvesztésével befejezett év után idén mindent egy lapra tettek: Alonso, a fél éve épített F10, Massa visszatérése. És a kettős győzelem, mint indítás, komoly önbizalomra adhat okot. Alonso fantasztikus mutatványa Ausztráliában a végéről a 4. helyre, Massa ismételt dobogójával újfent komoly vállveregetést jelent. Sőt, a 3. futam után a Ferrari vezeti a tabellát, Massa-Alonso sorrendben 2 pilótájuk áll az egyéni élén is - most akkor nekem megint mi bajom van, miért károgok?

Nem akarok károgni. Csak csendben összegyűlt itt néhány olyan jel, amit én riasztónak találnék, ha a maranelloi csapat tagja/vezetője lennék. Legfontosabb, és talán legriasztóbb jel, hogy a Red Bull igen komoly hibáira volt szükség Massa mindkét dobogójához. Itt és most teljesen érdektelen, hogy milyen technikai gond, lényeg, hogy Massa elől ki kellett valakinek esni a dobogóhoz. A Ferrarinak, ha a tabella elején is akar maradni, önerőből is a dobogón kell tudni lenni. A Red Bull ugyanis meg fogja oldani a technikai gondját, lassabb viszont nem lesz. Persze, a Ferrari meg fejleszteni fog, de vajon mikor lesz képes önerőből is megverni a Red Bullt? És addig? És utána mindig megveri? Ne jósolgassunk, itt egy darab lyukat be kell tömni, pont.

Kettő. Motorok. Most igaz ez, hogy az első két futamon a verseny előtt motort cseréltek mindkét kocsiban? És ma meg eldurrant Alonso motorja, a váltója eleve rettenet állapotban volt...mi lesz a nagyon hosszú évad végén? Jó duma, hogy a kivett motorok tök jók még szabadedzésre, de nem 8 futam van idén. Mindenhol nem lehet újat betenni. Malajziában nem tettek be újat, és elfüstölt rögtön. Hm. Ez még csak összeesküvés-elmélet, de annak viszont pazar. Meg ugye itt még fejleszteni sem lehet. Javítani igen, fejlteszteni nem. Szintén egy olyan gond, amitől nyugodtan ma még nem lehet aludni.

Három. Eső. Ne legyünk gyerekek, és ne udvariaskodjunk, a maláj időmérőn leszakadó eső taktikai k.o-t vitt be a Ferrarinak. Gyermeteg, nevetséges hiba, és abszolút nem mentség, hogy a McLaren is hülye volt. Épp azért kellett volna észnél lenni, mert egy nagy rivális hibázott. Hatalmas lehetőség volt versenyben maradni a Red Bull ellen, és leszakítani kicsit a McLarent. Ehelyett megint az eredmény után futhatott a Scuderia. Ilyen hülye hibák nem fognak beleférni. Az őrület ebben az, hogy Domenicali az elmúlt 2 évben gyakorlatilag állandóan vereséget szenvedett az eső ellen. Emlékszünk tavaly Kimi extrém eső gumijaira száraz pályán, a 2008-as angol, vagy éppen belga nagydíjra. Arcpirító taktikai töketlenség, hogy a legnagyobb csapat nem képes esőben soha olyan taktikát előrántani, amivel nyernek, mindig inkább buknak.

Ja, taktika. Ha már kiestek Q1-ben, és mindenki más lágyon indult, és Hamilton ráugrott az egész mezőnyre, addig a két szerencsétlen Ferraris kemény keveréken bóklászott összevissza...én biztosan nem értem a taktikák mély összefüggéseit, de megint azt láttam, hogy a Ferrari mást csinált, mint a körülötte versenyzők, de ettől nem lett jobb semmi, inkább csak rosszabb. Sőt, mintha az lett volna a taktika, hogy azért csináljuk ezt, hogy a veszteséget minimalizáljuk. Mint az ausztrál nagydíjon, ahol az volt az érzésem, hogy azért maradtak kint 2. kerékcsere nélkül, hogy ne essenek vissza, és nem azért, hogy nyerjenek az ügyön.

Fura érzés, mert ugyanakkor meg tényleg vezetik a tabellát, de nekem akkor is olyan a benyomásom, hogy ez a csapat nem egészen állt még össze, nincs ereje teljében, és a megbízhatóság-taktika vonalon komoly problémák várnak azonnali megoldásra.

Sőt, annyira azonnaliak, hogy a McLaren taktika-sebesség vonalon van elmaradásban, a Red Bull megbízhatósági gondokkal küszködött eddig. Aki elsőként lép át az árnyékán, az kegyetlen csapást mérhet a másik kettőre. Bahreinben a Ferrari csapott oda. Ma a Red Bull. Melbourne-ben meg a McLaren nyert. Akinek először sikerül 2-3 alkalommal hiba nélküli hétvégét csinálni, amíg a másik kettő folytatja a jelenlegi butaságokat, az hatalmas előnyre tesz szert.

A Ferrari dilemmája annyiban nagyobb, hogy nekik a tavalyi szégyent nem sikerült év végére helyrehozni, a McLarennek meg igen. A Ferrarinál igenis felmerül a csapatvezető elbocsátása újabb kudarc esetén, a másik kettőnél fel sem merül. Ha bekövetkezik, újabb évek telhetnek el, mire a csapat az új emberrel megint helyére kerül.

Bár Massának nem élete leglátványosabb futamai az ideiek, ilyen eredményes szezonkezdete még nem volt. Alonso meg háromból kétszer átment a mezőnyön, a harmadikat megnyerte - tehát a pilótákon nem fog múlni.

De ilyen taktikai baklövésből több nem fér bele. Vagy ez az év is elmegy, mire igazából elkezdődik. Nagyon kemény harc lesz.

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyebbkeverek.blog.hu/api/trackback/id/tr731894992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.18. 20:32:30

Mondanám, hogy legyen neked igazad, nem a szívem csücske a Ferrari, a tavalyi gusztustalan nyilatkozataikkal, mint latin vér stb. meg aztán végképp nem. Elégtételként élném meg, bármennyire is csúnya dolog az ellenszurkolás, ha bárki más lenne a világbajnok. A mai verseny meg megint arrafelé mutat, hogy valami nincs rendben. Dominecalli, akit politikus alkata miatt én abszolút alkalmatlannak tartok a csapatvezetői feladatokra, első mondataiban a box munkáját emelte ki. Nem tudom, de ez nem természetes, másutt is megcsináltak két beállást...

2010.04.18. 20:34:39

Na, blogmotor megviccelt, szóval azt akartam mondani, hogy más csapatoknál ez a teljesítmény, amit Dominecalli kiemelt alapvető követelmény.
Jó írásaid vannak, de miért nem kommentel ide senki?
süti beállítások módosítása